MEB’den ‘afetzede öğrenci’ kararı

Yayınlama: 19.02.2023
A+
A-

Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 40 bin 642 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi yaralandı. Suriye’den Ankara’ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25’te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okullarda 2. dönem Kahramanmaraş depremi dolayısıyla ertelenmişti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okulların açılış tarihiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Bakan Özer daha önce, “10 ilde 1 Mart’a kadar eğitime ara verildi, 71 ilde eğitim 20 Şubat’ta başlıyor” demişti. Ancak yanlış anlaşılma nedeniyle yeni bir açıklamada bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şubat ayının sonuna kadar tüm okullardaki hasar tespit çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Deprem bölgesinde 1 Mart’ta eğitim başlayacak demedik. 1 Mart’a kadar bu 10 ilde eğitim öğretime ara veriyoruz. Duruma bakılacak. 1 Mart tarihini öteleyebiliriz de. Sadece hasarlı binaların değil, tüm okulların hasar tespit raporunu almadan eğitim öğretimi başlatmayacağız. Bu hafta içinde tüm okulların hasar tespitini yapacağız. Çocuklarımızı ne olursa olsun değil, en güvenli şekilde eğitime başlatacağız.”

SALI GÜNÜNÜ İŞARET ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı son açıklamada ise, “Şu anda 465 bin vatandaşımıza barınma imkanı sağlıyoruz. Pazartesi 71 ilde eğitime başlıyoruz. 10 ilde eğitime ne zaman başlanacağını salı günü açıklayacağız. Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı. Artık milli eğitim bakanlığı tüm imkanlarla yurtlara gelip öğrenci nakillerini otomatik olarak alacak. Deprem bölgesindeki 8. ve 12. sınıf öğrencilerimin tüm ders kitaplarını bastırdık. Önümüzdeki günlerde dağıtacağız” dedi.

Bakan Özer, deprem bölgesinden gelen depremzede öğretmenlerin nakil ve görevlendirmeleriyle ilgili tüm süreçleri nihayetlendirdiklerini ve hafta sonu açıklayacaklarını bildirdi.

Özer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Başkent Öğretmenevine yerleşen depremzedeleri ziyaret etti.

Öğretmenevinde 60’ı çocuk 270 depremzedeyle bir araya gelen Bakan Özer, geçmiş olsun dileğinde bulunduğu vatandaşların taleplerini dinledi.

Depremin ardından en büyük sıkıntının Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraşta olduğunu belirten Özer, “Diğer tarafları normalleştireceğiz. Hatayda da tamamen kapatmadan ziyade, sağlam olan yerlerde eğitim öğretime başlamaya yönelik çalışacağız” dedi.

Özer, afetzedelerin öğretmenevinde misafirleri olduğunu ve istedikleri kadar kalabileceklerini aktardı.

“ÖNCELİĞİMİZ 10 İLDE YARALARI SARIP EĞİTİM ÖĞRETİMİ BAŞLATMAK”

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Odabaşı İlkokulunda sınıf öğretmeni olduğunu ifade eden bir vatandaşın 2 çocuğunun eğitimiyle ilgili endişelerini dile getirmesi üzerine Özer, şunları söyledi:

“Hangi il ve ilçelerde okulları eğitim öğretime başlatabiliriz diye çalışma yapıyoruz. Eğer eğitim öğretimi normalleştiremezsek Türkiyeyi normalleştiremeyiz. Onun için önceliğimiz, bu 10 ildeki yaraları hızlı bir şekilde sarıp eğitim öğretimi bir şekilde başlatmak. Yekpare bir karar vermeyeceğiz. Mesela, sağlam olan ilçe var, o ilçede eğitim öğretimi başlatacağız. Yani her ilde artık normalleşmenin eğitimle başladığını göstereceğiz.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile sürekli irtibat halinde olduklarını dile getiren Özer, hasar tespit çalışmalarında önceliğin 10 ildeki okullara verildiğini bildirdi.

Özer, 20 bin 868 okul binası bulunduğuna işaret ederek, “Hasar tespitleri bugün itibarıyla bitecek. Hafta sonu tüm ekibimizle ildeki müdürlerimiz, valilerimiz, koordinasyon merkezleriyle kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Nerelerde başlayacağımızın kararını önümüzdeki hafta içinde açıklayacağız” dedi.

“ÖĞRETMENLERİMİZİN GÖREVLENDİRİLMESİYLE İLGİLİ SÜRECİ HAFTA SONU BAŞLATACAĞIZ”

Bir depremzede öğretmenin, “Biz geçici olarak bu dönem bulunduğumuz illerde görevlendirilemez miyiz, bir de tayin hakkı tanınırsa, çok büyük travma yaşadık’ sözleri üzerine Özer, ‘Onlarla ilgili çalışmalar bitti, yavaş yavaş açıklayacağız. Öncelikli olarak 10 ildeki öğretmenlerimiz, idari personelimizin diğer illere nakilleriyle görevlendirmeleriyle ilgili. Diğer 71 ilden bu 10 ile gönüllü olarak çalışmaya gitmek isteyen öğretmenlerimizin görevlendirilmesiyle ilgili süreci inşallah bu hafta sonu itibarıyla başlatacağız” bilgisini aktardı.

Ankaraya gelen depremzede öğrencilerin nerede kaldıklarının listesini çıkardıklarını belirten Özer, bu öğrencileri taşımalı eğitim kapsamına alacaklarını söyledi.

ETLİK ŞEHİR HASTANESİNDE TEDAVİ GÖREN DEPREMZEDE ÖĞRETMENLERE ZİYARET

Bakan Özer, daha sonra Etlik Şehir Hastanesinde tedavi gören depremzede öğretmenleri de ziyaret etti.

Öğretmenlerle sohbet eden ve sağlık durumlarını ve ihtiyaçları olup olmadığını soran Özer, bir an önce iyileşip, okullarına dönmeleri temennisini iletti.

Bakan Özer, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının 465 bin depremzedeye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Bunların 440 bini 10 ilimizde geriye kalan 25 bini de 71 ilimizde barındırılıyor. Onların her türlü ihtiyaçlarını biz Bakanlık olarak gideriyoruz. İnşallah onların geçişlerini sağlayacak şekilde tüm kararlarını alana kadar okullarımızda, öğretmenevlerimizde, yurtlarımızda, YİBO’larımızda misafir olarak kalmaya devam edecekler. Biz de Bakanlık olarak, her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Etlik Şehir Hastanesinde tedavi gören depremzede öğretmenlerin sağlık durumlarına ilişkin doktorlardan bilgi aldıklarını aktaran Özer, “Onların sağlıklı bir şekilde tedavi süreçlerinin devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyduk. Sağlık Bakanlığımız, her türlü imkanıyla sadece öğretmenlerimizi değil, tüm vatandaşlarımızın tedavisiyle ilgili gerçekten çok büyük fedakarlık gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ve Etlik Şehir Hastanesi başhekimlerine ve yönetimine teşekkür eden Özer, şunları söyledi:

“İnşallah bölgeden gelen depremzede öğretmenlerimizin de nakilleriyle görevlendirmeleriyle ilgili tüm süreçleri nihayetlendirdik, inşallah hafta sonu açıklayacağız. Dolayısıyla depremzede öğretmenlerimizin diğer illere görevlendirmesiyle ilgili beklenen süreci de böylece başlatmış olacağız. Ama en önemlisi ister depremzede olsun ister diğer bölgede olsun. Tüm öğretmenlerimizle birlikte inşallah eğitim öğretimi, bir an evvel, hızlı bir şekilde ama güvenli, sağlıklı bir şekilde başlatmak için de çaba sarf ediyoruz.”

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Özer, pazartesi itibarıyla 71 ilde eğitim öğretimin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde başlayacağını dile getirerek şunları kaydetti:

“Bugün itibarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, bölgedeki okullarımızın hasar tespitini tamamlayacak. İnşallah hafta sonu da çalışmalarımıza devam edeceğiz ve 1 Marttan sonra 10 ilde, hangi illerde, hangi ilçelerde eğitim, öğretime başlayacağımızı da tüm kamuoyuyla paylaşacağız. İsteğimiz özellikle deprem bölgesinde eğitim ve öğretimi bir an evvel normalleştirmek, böylece o süreçleri de çok başarılı bir şekilde suhuletli bir şekilde yönetebilmek. Ben bu süreçte büyük fedakarlıkla çalışan tüm öğretmenlerimize, Milli Eğitim Bakanlığının tüm idari personeline en içten şükranlarımı sunuyorum.”

OKUL NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremzede ailelere farklı illere gitmek istemeleri halinde okullarda nakil kolaylığı sağlanacağını duyurmuştu. Bu açıklamanın arından il milli eğitim müdürlüklerine gerekli yazı bakanlık tarafından gönderildi, nakil koşulları belli oldu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, başvuruların ilçe milli eğitim müdürlüklerine bizzat ilgili kişi tarafından yapılması gerekiyor ve kontenjan şartı aranmıyor. İşte yetkililerden verilen nakil detayları:

“İlçe milli eğitim müdürlüklerindeki yerleştirme ve nakil komisyonları öğrencilerin bilgilerini alıyor ve oradaki eğitim öğretim şartlarını etkilemeyecek şekilde durum değerlendirmesi yapıyor. Öğrencinin merkezi sınav puanıyla mı yoksa yerel yerleştirme kapsamında bulunduğu adrese en yakın eğitim kurumuna mı yerleştirileceğine bakıyoruz. Depremzede velilerimiz kendi imkânlarıyla ya da devletin sunduğu olanaklarla hangi ilde hangi ilçeye yerleştilerse ya da çocuklarının nerede okumasını istiyorlarsa o ilçelerin milli eğitim müdürlüklerine gitmeliler. Burada bir form doldurmaları ve başvurmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ilçe nakil komisyonları hızlı bir şekilde karar alıyor ve aynı gün yerleştirmeyi yapabiliyor. Bunun için bir evrak istenmiyor, kişinin depremzede olması ve velilerimizin başvuru yapması yeterli.

PUANLARINA UYGUN OKULLARA

Eğer merkezi sınav puanıyla girilen bir lisede öğrenim gören bir öğrencimiz, Deprem sonrası farklı bir ile nakil yaptırmak istiyorsa öncelikle aynı türden okullara bakıyoruz. Diyelim ki deprem bölgesindeki illerde fen lisesinde okuyan bir öğrenci İstanbul’da bir fen lisesine nakil olmak istiyor. Biz önce ildeki fen liselerine bakıyoruz. Fırsat ve imkan eşitliği açısından puanının yetmesi lazım. Aynı türden bir okula yerleştiremiyorsak puanının yeterli olduğu başka okullara yani Anadolu liselerine bakıyoruz ve yine velinin rızasıyla uygun Anadolu lisesine yerleştiriyoruz. Buna da puanı yetmezse öğrenci mağdur edilmeden puanına en yakın okula yerleştiriliyor.

ÖNCELİK ÖĞRENCİNİN VE AİLENİN TERCİHİ

Öncelik öğrencinin ve ailesinin mağduriyet duymaması. İlkokul ve ortaokulda da depremzede ailemiz nerede oturacaksa çocukları o bölgedeki en yakın temel Eğitim kurumlarından birine yerleştirilecek.”

BAKAN ÖZER’DEN LGS VE YKS AÇIKLAMASI

Bu yıl LGS’ye girecek öğrenciler 2. dönem konularından, YKS’ye girecekler de 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacak.

2023 LGS de 8. sınıfın birinci dönem konularından yapılacak.

Açıklama Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den geldi. Özer, LGS ve YKS’ye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır. 2023’te LGS’yi sadece 8. sınıfın birinci dönem konularından yapacağız.”

2. DÖNEM DEVAM ŞARTI VAR MI?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki okullarda devam şartı aranmayacağını açıklamıştı. Bakan Özer, “2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrenciler istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak” demişti.

Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK),üniversitelerin bahar dönemine ilişkin önemli bir karar almış, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerin açılışını askıya aldığını duyurmuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.