Sağlık çalışanlarına güvenliklerini sağlamadan ‘Git çalış’ denilemez

Yayınlama: 13.02.2023
A+
A-

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, yakınlarının ve kendilerinin güvenliği tehlikede olan sağlık çalışanlarının, güvenliği sağlanmadan çalışmaya zorlanamayacağını vurgulayarak, “Bu insanlara ‘Git, çalış’ denilemez” dedi. Hasar gören sağlık tesisleri hakkında gerekli çalışmanın yapılmadığını belirten Mengücük, Sağlık Bakanlığı’na işveren olarak gereğini yapma çağrısında bulundu.

Aile hekimleri ve aile sağlık merkezleri çalışanlarının üye olduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından hekim ve sağlık çalışanları olarak ilk günden itibaren gerekli tüm tıbbi ve insani yardımlar için çaba harcadıklarını bildirdi. “Binlerce gönüllü arkadaşımız bölgeye giderek elinden geleni yapıyor. Fakat önemli bir durum göz ardı ediliyor” diyen Dr. Mengücük, 331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ‘Çalışmaktan Kaçınma Hakkı’ başlıklı 13’üncü maddesine dikkat çekti.

Dr. Mengücük, söz konusu maddede “Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir” ifadesine yer verildiğini belirti.

‘TRAVMALARI GÖZARDI EDİLİYOR’
Bu maddeye istinaden Sağlık Bakanlığı’nı depremden etkilenen illerdeki hekim ve sağlık çalışanları için işveren olarak gereğini yapmaya çağıran Dr. Derya Mengücük, şunları kaydetti:

“Aynı zamanda depremzede olan sağlık çalışanları zaten ilk günden itibaren büyük özveri ile çalışmaya devam etmişlerdir. Evleri yıkılan, aile, akraba ve arkadaşlarından kayıpları olan, işyerlerinin devam eden artçı sarsıntılar durumunda güvenli olup olmadığı meçhul olan çalışanlar bu şartlarda halen çalışmaya zorlanmaktadır. Aynı yasa maddesine göre, kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır. Buna rağmen, gerek depremden hasar gören aile sağlığı merkezleri ve hastaneler ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz.

Deprem illerinden arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre evi yıkılmış, depremden zarar görmüş aile hekimlerine fiziksel ve psikolojik travmaları göz ardı edilerek, barınma ve insani ihtiyaçları, aile ve çocuklarının durumları dikkate alınmadan aile sağlığı merkezlerinde çalışmaları ve üstelik gece de orda konaklamaları istenmektedir. Binanın hasarı belli değilken, ayrıca bitişik binaların yıkılma tehlikesi varken böyle bir zorlama suç olduğu gibi insanlık dışıdır. Depremzede sağlık çalışanları desteğe, yardıma ihtiyacı varken zorla ve uygunsuz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır.”

‘CAN GÜVENLİĞİNİZİ RİSKE ETMEYİN’
Depremzede aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının da yasaya göre tehlikeli bölgeyi bırakıp, güvenli yerlere gitme hakkının bulunduğunu belirten Dr. Mengücüç, şöyle dedi:

“Kendinizi, ailenizi tehlikeye maruz bırakacak hiçbir isteğe uymak durumunda değilsiniz. Can güvenliğiniz riske etmeyin, depremi yaşamış çalışanlar olarak daha fazla travmaya maruz kalmayın. Sağlık çalışanlarının görevleri başında olduğu halde can güvenliklerinin sağlanmaması durumunda yaşam hakkını içeren bu hakkın kullanımında herhangi bir yaptırım, mobbing uygulanamaz ve ceza verilemez. Hiçbir iş yaşam hakkından önce gelemez, önce çalışan güvenliği sağlanmalıdır. Depremzede olarak hem maddi hem manevi kayıpları olan, yakınlarını kaybeden, ailesini, çocuklarını barındıracak yeri olmayan sağlık çalışanlarının çalışmaya zorlanmaması, ihtiyaçlarını giderecek, yaşadıkları travmanın ilk izlerini onaracak yeterli süre tanınması gerekirken, kendi güvenlikleri sağlanmadan afet bölgesinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık çalışanına aile bağlığı merkezine, hastaneye git çalış denilemez.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.