İstifa edip kıdem tazminatı almanın yolu ne?

Yayınlama: 11.10.2023
A+
A-

Milyonlarca çalışan için kıdem tazminatı, işten ayrılmak isteyenlerin karşısına çıkan önemli bir konu. Kıdem tazminatı alma hakkı, sadece işveren tarafından işten çıkarılanlar için değil, belli şartları sağlayan çalışanlar için de geçerli. İşte kıdem tazminatı hakları ve istifa edip kıdem tazminatı alma şartları…

Kıdem tazminatı, çalışanlar için uzun vadeli bir güvence sağlar. İşten ayrıldığınızda elde edilen bu tazminat, birçok insanın istifa etmesini bekleten bir faktör haline gelebilir. Ancak işten ayrılırken kıdem tazminatı alabilmek için belli başlı şartlar ve kısıtlamalar bulunmaktadır. İşte kıdem tazminatı hakları ve istifa edip kıdem tazminatı almanın şartları:

  1. Sigortalılık Süresi: Kıdem tazminatı alabilmek için belli bir sigortalılık süresini tamamlamanız gerekmektedir. Süreler farklı tarihlerde işe girenler için değişiklik gösterebilir. Genellikle en az 15 yıl sigortalılık süresi gereklidir.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’dan İsrail Başbakanına: “Gebereceksin”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’dan İsrail Başbakanına: “Gebereceksin”

  1. Prim Ödeme: Çalışanın prim ödeme şartlarını karşılamış olması gerekmektedir. Herhangi bir prim borcunun olmaması ve belli bir sayıda prim gününün tamamlanmış olması şarttır.
  2. Yaş Şartı: Kıdem tazminatı alabilmek için bazı durumlarda yaş şartı aranabilir. Bu, çalışanın yaşını beklemesi gerektiği anlamına gelir.
  3. İstifa: İşveren tarafından işten çıkarılmak dışında, çalışanın istifa etmesi halinde de kıdem tazminatı hakkı korunur. Ancak yukarıda bahsedilen diğer şartlar da sağlanmalıdır.

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar daha erken kıdem tazminatı hakkı kazanabilirler. 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında işe başlayanlar daha sonraki bir tarihte bu haktan yararlanmaya başlarlar. 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayanlar için ise daha fazla prim günü gerekebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.