Korkutan Eris varyantı ve semptomları!

Yayınlama: 21.09.2023
A+
A-

Türkiye’de görülen Eris varyantı ateş, öksürük, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı gibi semptomları olduğu açıklandı. Eris varyantının diğerlerine benzer semptomlar göstermesi vatandaşların kafasını karışırdı.

Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Güler Delibalta, Eris varyantının diğerlerine benzer semptomlar gösterdiğini bu nedenle de ayırt etmek için laboratuvar testi gerektiğini ifade etti. Eris varyantı ile ilgili detaylı bilgiler haberimizin devamında sizlerle…

Türkiye’de görülen Eris varyantı merak konusu oldu!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca son yaptığı açıklamada Eris varyantının yurt dışı temaslı dokuz kişide görüldüğü bilgisini kamuoyuna aktardı. Bakan Koca tarafından yapılan bu açıklama sonrasında Eris varyantı merak konusu olurken, Eris varyantı ile ilgili açıklama Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Güler Delibalta’dan geldi. Delibalta, Bilimsel adı EG.5 olan Eris varyantı, Omicron varyantının bir alt türü olduğunu ifade etti. Bu nedenden dolayı da hastada meydana gelen semptomlar benzerlik göstermekte olduğunu belirtti. Delibalta, virüsler genetik mutasyonlar geçirerek genetik materyalinin değişmesine akabinde ortaya virüsün davranışı ve özellikleri değişkenlik gösterebileceğine dikkat çekerek, bu durum ise gelişen bağışıklığın etkisiz hale gelmesine neden olduğunu ifade etti.

Eris varyantının en belirgin özelliği nedir?


Eris varyantının diğer Kovid-19 varyantları baz alındığında bulaşma hızının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Güler Delibalta, Eris varyantının daha bulaşıcı olduğu bilgisi verdi. Delibalta, hastalık şiddeti üzerindeki etkileri halen netlik kazanmakla birlikte araştırılmaya devam edildiğini belirterek, vatandaşların endişe yapmaması gerektiğini aynı zamanda da gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. En çok dikkat etmesi gereken kişilerin Kovid-19’da olduğu gibi risk grubu 65 yaş üstü kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar ve bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananların olduğunun altını çizdi. Delibalta, bu grubun koruyucu önlem alması kişi için büyük önem taşıdığını bildirdi.

Özellikle risk grubunda olan vatandaşların aynı zamanda Türkiye genelinde yaşayan vatandaşların hijyenine olabildiğince dikkat etmesi gerektiğini belirten uzmanlar el yıkama imkanı yoksa alkol bazlı dezenfektanla gerekli önlemleri alması gerektiğinin bilgisini verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.