Konut fiyatlarındaki düşüş sürecek mi?

Yayınlama: 17.12.2023
A+
A-

Özellikle son aylarda konutta fiyat artışları durdu, kiralık dairelerde ise yüzde 10 ila 15 arasında bir düşüş meydana geldi. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konut satışlarındaki düşüşü değerlendirerek yeni yılda konut fiyatları hakkında tahminde bulundu. Vatandaşın konuttan çok arsa ve araziye yöneldiğini belirten Özelmacıklı, artan inşaat ve işçi maliyetleri nedeniyle 2024 yılının ilk çeyreğinde fiyatların yukarı yönlü seyredeceğini belirtti.

Yatırımcı, mülk sahibi ve kiracıların gözü kulağı her geçen gün artan ve rekor seviyelere ulaşan gayrimenkul fiyatlarındayken son zamanlarda durum biraz değişti. Özellikle son aylarda konutta fiyat artışları kesildi hatta kiralıklarda yüzde 10 ila 15 arasında bir düşüş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise yurt genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 azalarak 93 bin 514 oldu.

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni, konut satışlarının azalmasının kiraya olan etkisi, kiralık ve konut fiyatlarındaki düşüşün sürüp sürmeyeceği gibi tüm merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yanıtladı.

‘ARAZİ VE ARSAYA TALEP ARTTI’

Milliyet’te yer alan habere göre, TÜİK verilerini değerlendiren Özelmacıklı, “Aslında sayısal açıdan baktığımızda ekim ayında da 93 bin seviyesinde konut satılmıştı. Bu açıdan bizim yoğun olarak baktığımız ocak-kasım dönemidir. Burada yüzde 14.9 seviyesinde bir azalma var. 1 milyon 87 bin seviyesinde konut satıldığını görüyoruz.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde konut satışlarının önümüzdeki ayki verilerle birlikte seneyi 1.2 milyon seviyesinde kapatabileceğini değerlendiriyoruz. Tüm gayrimenkul satışlarında 2023 yılının konut satışlarından ziyade arsa ve arazi satışlarının daha yoğun olduğu bir dönemi bizlere gösterdi.” diye konuştu.

‘KREDİLERDEKİ SINIRLAMALAR SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ’

Konut satışlarındaki düşüşün nedenlerinden bahseden Özelmacıklı, “Konut satışlarının düşüş nedenlerinden en temelinin banka kredilerindeki sınırlandırmalar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68.5 azalarak 5 bin 245 oldu.

Burada toplam konut satışlarının ipotekli satışlar arasındaki payı yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.6 azaldı. İpotekli satışlarla alakalı en yoğun kısmın konut kredisi faiz oranlarının artması ve bu artış sonrasında talebin düşmesi olarak değerlendirebiliriz.

Mevduat faizlerindeki yüksek artışlar da gayrimenkule yatırımı yapmak isteyen kişiler açısından süreci yavaşlattı. Mevduat üzerinden parasını değerlendirmek isteyen kişiler için faizler önemli avantaj oluşturdu. Bu da gayrimenkul yatırımını bu dönem daralttı.” dedi.

Web Banner

YENİ YILDA KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Konut fiyatlarının 2024 yılında yükseleceğini belirten Özelmacıklı, “Konut fiyat endeksine baktığımızda eylül ayında reel olarak artışlar yüzde 17.8 seviyesinde kalmıştı. Gayrimenkul fiyatlarında son 2-3 aydır durağanlık var. Ama artan inşaat maliyetleri, işçi maliyetleri nedeniyle yeni inşaat maliyetlerinin yükseldiğini görüyoruz. O nedenle bu dönem her ne kadar fiyatlar belli bir durağanlık göstermiş ve daha da duracakmış gibi gözükse de yeni inşaat maliyetleri gittikçe artıyor. Bu durum özellikle 2024 yılı ilk çeyrekten itibaren fiyatları yukarı yönlü artıracaktır.

Talebi artıran etkenlerden birisi yabancıya olan satışlardı. Ülkemizde yabancı yatırımcı ile mülteci kavramının karıştırılması seçim sonrasında yabancıların ülkemizden çekilmesini beraberinde getirdi. Özellikle yabancıya satışların yüzde 46.1 seviyesinde azaldığını görüyoruz. Bu da gayrimenkul tarafında konut satışlarını etkileyen ayrı bir faktör diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

‘KONUT KREDİSİ HACMİNDE DÜŞÜŞ’

BDDK’nın haftalık olarak açıkladığı konut kredisi hacminde önemli düşüşler yaşandığını söyleyen gayrimenkul uzmanı, “15 Eylül haftasında 446 milyar TL seviyesinde olan konut kredisi hacmi düşüşünü sürdürerek 8 Aralık haftasına 439 milyar TL seviyesine geriledi diyebiliriz.” dedi.

VATANDAŞIN YATIRIM TERCİHİ DEĞİŞTİ

Vatandaşların arsa ve araziye yöneldiğini belirten Özelmacıklı, “Konut dışı gayrimenkul satışlarına baktığımızda arsa ve arazilere daha yoğun bir ilgi oldu. Her ne kadar konut satışlarında bu tür düşüşler varsa da arsa ile arazi satışları geçen yılın aynı dönemine göre bu oranlarda düşüş göstermedi.

Toplam gayrimenkul satışlarına baktığımızda ocak-kasım döneminde satışların 2 milyon 650 bin seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Bu çerçevede özellikle yıl sonu kapanışının toplam gayrimenkul satışlarında 2.8 milyon seviyesinde olmasını bekliyoruz diyebiliriz.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.