Türkiye 2030’da su fakiri olacak!

Yayınlama: 31.03.2023
A+
A-

22 Mart Dünya Su Günü, Şanlıurfa’da bir hafta önce yaşanan sel baskınlarını hatırlattı. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde ağır hasar alan Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketinde 16 kişi hayatını kaybetmişti.

Yüzlerce vatandaşı etkileyen selin ardından bölgede yaşayan vatandaşların deprem korkusu, yerini sel baskını korkusuna bıraktı. Ancak uzmanlar yaşanan yoğun yağışların barajlara yetmediğini ve Türkiye’yi kuraklığın beklediğini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azize Ayol da tüm Türkiye için korkutan bir uyarıda bulunarak kuraklık için tarih verdi.

SU BASKINLARI YERİNİ KURAKLIĞA BIRAKACAK

Yaşanan su baskınlarının ardından Türkiye’yi 7 yıl sonra kuraklığın beklediğini belirten Prof. Dr. Azize Ayol, “Türkiye nüfusunun hızlı artışı ve endüstriyel faaliyetler dikkate alındığında; 2030 yılı için su baskını yaşayan ülkelerden, su fakiri ülkeler kategorisine bir geçiş olacağı tahmin edilmektedir” dedi.

DÜNYANIN 4’TE 1’LİK KISMI SAĞLIKLI SUYA ULAŞAMIYOR

BM’nin raporlarına göre şu an dünyada nüfusun 4’te 1’lik kısmının sağlıklı suya erişim sorunu yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Azize Ayol, “İklim değişikliği, nüfus artışı, tarımsal ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle oluşan baskınlar sonucu su kaynaklarının korunması elzemdir” şeklinde konuştu.

BARAJLARDAKİ DÜŞÜŞLER ALARM VERİYOR

Yakın zamanda Türkiye’yi kuraklık sorununun beklediğini dile getiren Prof. Dr. Ayol, “İç Anadolu, Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinin önemli kesimlerinde ‘çok şiddetli’, ‘şiddetli’ veya ‘orta şiddetli’ kuraklıklar görülüyor. Ülkemiz genelinde yağışların düzenli seyretmemesi, yıllık yağış miktarlarının önemli derece düşmesi, içme suyu temin eden barajlardaki su miktarlarındaki düşüşler, su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda alarm veren durumlardır” açıklamasını yaptı.

PEKİ YAPILMASI GEREKEN NE?

2030 yılında Türkiye’nin ciddi kuraklık sorunu yaşayan ülkeler kategorisine gireceğini söyleyen Ayol, izlenmesi gereken politikaları şöyle anlattı:

“Kentlerde su kaynaklarının verimli kullanılmasında öncelikle içme suyu şebekelerinde kayıp- kaçaklar önlenmeli. Bilinçli tüketim uygulamalarının geliştirilmesi, sanayide özellikle suyu yoğun kullanan endüstrilerde su tüketiminin azaltılması gerekiyor. Oluşan atık suların iyi derecede arıtılarak endüstriyel proseslerde tekrar kullanımının sağlanması, evsel nitelikli atık suların iyi kalitede arıtılarak tarımsal sulamada kullanılması. Su kaynaklarımızı korumak için havza bazında doğru su yönetim politikalarının izlenmeli. Özellikle oluşan atık suların iyi kalitede arıtılarak yararlı kullanım amaçlarına yönelik olarak tekrar değerlendirilmesi amacıyla teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması önem taşımaktadır. Ülke genelinde sadece su ve su kaynakları bazında bilimsel ve uygulanabilir teknolojilere yönelik politika ve eylem planlarına öncelik verilmelidir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.