YÖK Başkanı Özvar’dan önemli açıklama!

Yayınlama: 28.11.2022
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak için ilk defa Ocak 2023 yılında uygulanacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nı (TR-YÖS) başlatıyoruz” dedi.

YÖK tarafından “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü” çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra 40’ın üzerinde üniversiteden öğretim üyeleri, yükseköğretimde uluslararasılaşma konusunda uzman yöneticiler, araştırmacılar ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. Burada konuşan Prof. Dr. Özvar, uluslararası etkileşimi yükseköğretim açısından kritik bir konu olarak gördüklerini ve uluslararası öğrenci-akademisyen hareketliliğine önem verdiklerini dile getirerek, “Şimdiye kadar aldığımız bütün kararlarda olduğu gibi, yükseköğretimde uluslararasılaşma adına atılacak adımların da objektif ve veriye dayalı olarak tartışılması önceliklerimiz arasında bulunmaktadır” diye konuştu.

“Ulusal otoriteler uluslararası hareketliliği hem bir gelir kaynağı olarak hem de küresel etkilerini artıran bir unsur olarak görmektedirler“

Yükseköğretim kurumlarının odağının ulus-devlet beklentilerini karşılamanın ötesine geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Özvar, “Küresel rekabet ortamında uluslararası bilimsel rekabette öne çıkabilmek için yükseköğretim kurumları, uluslararası araştırmacı ve uluslararası öğrenci pastasından pay alma yarışına girmişlerdir. Bu şartlar altında yükseköğretim kurumları yükseköğretim sistemlerinin de desteği çerçevesinde farklı strateji ve enstrümanları devreye sokarak hem görünürlüklerini artırma hem de rekabet güçlerini koruma eğilimi sergilemişlerdir. Ulusal otoriteler uluslararası hareketliliği hem bir gelir kaynağı olarak hem de küresel etkilerini artıran bir unsur olarak görmektedirler” ifadelerini kullandı.

Güncel verilere göre, yükseköğrenim talebindeki küresel artışın üç temel sebebinden bahseden Prof. Dr. Özvar, “Bunlardan ilki, öğrenci nüfusunun artması, ikincisi; uluslararası bilgiye ve deneyime daha fazla ilgi olması ve son olarak akademik programlarda daha fazla çeşitliliğe ihtiyaç duyulmasıdır. Bu bulgular, yükseköğretimde uluslararasılaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.

“Gençler tarafından, yurt dışındaki kariyer fırsatlarına erişimin ve istihdam edilebilirliği artırmanın bir yolu olarak görülmektedir”

Prof. Dr. Özvar, yurt dışında eğitim yükseköğretime başlayan gençler için önemli ve farklılaştırıcı bir deneyim olduğunu ve tüm dünyada yükselen bir eğilim haline geldiğini aktararak, “Gençler tarafından yurt dışındaki kariyer fırsatlarına erişimin ve istihdam edilebilirliği artırmanın bir yolu olarak görülmektedir. Giderek küreselleşen iş gücü piyasaları içinde başka bir ülkede eğitim görmek, akademik tecrübe kazanmak ve dil becerilerini geliştirmek, eleman seçiminde önemli kriterler içinde değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Özvar, ülkede öğrenim gören dışarıdan gelen misafir öğrencilerin ve üniversitelerde çalışan akademisyenlerin memnuniyetinin arttıkça, yükseköğretim kurumlarının daha da tercihe şayan bir hale geleceğini ve uluslararasılaşmanın hız kazanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yenilik ve büyüme için zorunlu olarak görülen uluslararasılaşma sayesinde hem öğrenciler hem de öğretim elemanları akademik ve sosyal etkileşimlerde bulunarak, edindikleri bilgi birikimini kendi ülkelerinin küresel bilgi ağlarına entegre olmasına yardımcı olmaktadırlar. Bunun yanı sıra uluslararası vasıflı iş gücü hareketliliğinin ve bilimsel iş birliklerinin şekillenmesini de sağlamaktadırlar.”

“İlk defa Ocak 2023 yılında uygulanacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nı (TR-YÖS) başlatıyoruz”

Web Banner

Yükseköğretim Kurulu olarak yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak için önemli bir kararı hayata geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Özvar, “İlk defa Ocak 2023 yılında uygulanacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nı (TR-YÖS) başlatıyoruz. Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak olan bu sınav, farklı ülkelerden adaylara Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvurularında yeni bir kolaylık sağlayacaktır. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizin TR-YÖS’ün öğrenci seçiminde kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu yıl yurt dışında 23 farklı ülkede yapılacak sınavın, uluslararası öğrenci seçim sürecinde standartlaşmaya katkı yapmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.