Düşük emekli maaşı alanlar dikkat!

Yayınlama: 20.02.2023
A+
A-

Emekli vatandaşları sevindirecek gelişmeler üst üste gelmeye devam ediyor. 2000 yılından önce Bağ-Kur’lu vatandaşın SGK’ya geçmesi durumunda emekli aylıklarına yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir artış meydana gelecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için aylık bağlanırken son 261 güne dikkat edilecek.

İşte tüm detaylar…

Emeklilere Bağ-Kur Müjdesi!


Emekli maaşına 2023 yılında yapılan zam ile birlikte yeterli bulmayan emekli vatandaşlar maaşlarını arttırmak için yeni yollar deniyor. Emeklilik planlaması ile maaşlarını artırma çabasında olan emeklilere verilen zamlar, enflasyon verilerine göre değişiklik sağlıyor.

Yapılan açıklamalara göre 2000 yılından önce Bağ-Kur üzerinden sigortası yatan vatandaşların SGK’ya geçmesi durumunda emekli aylığında artış görülüyor. Sabah tarafından paylaşılan habere göre sorulan, “1994 yılında Bağ-Kur’lu oldum, son 3,5 yıldır SSK’lı olarak çalışıyorum. Hangi kurum üzerinden emekli olamam daha avantajlıdır?” soru gündem oldu.

SSK ve Bağ-Kur’dan Sigortası Yatanlar Nasıl Emekli Olur?


Çalışma hayatı boyunca bir sigortalı bir kişinin hem SSK hem de Bağ-Kur üzerinden priminin yatırılması durumunda son 7 yılın en sonuncusu 2.520 günün prim statüsü incelenir. Hangi sigorta kurumunun primi daha fazla olursa sigortalı çalışan primi fazla olan sigorta şirketinin şartlarına bağlı olarak emekli olur.

Bağ-Kur priminizin ödenmesi ve daha sonrasında 1.260 gün SSK primi oluşması durumunda EYT kapsamında sizlerde faydalanarak SSK’dan emeklilik hakkı kazanırsınız. Belirtilen durumlarda ise emekli olabilirken aylığınız daha yüksek olacaktır.

Bağ-Kur ve SSK Primleri Eşit Olursa Ne Olur?


Emeklilik için en fazla primin yer aldığı kurumdan emeklilik hakkı tanınır. 1 Ekim 2008 tarihinden daha önce sigorta girişi olan vatandaşlar ise son 7 yıllık çalışma sonucunda primlerinin eşit olması durumunda sonuncusunun tabi olduğu statüden emeklilik hakkı kazanır. Emekli aylığına alınacak zam ve ikramiyeler de o şekilde belirlenir. Emekli maaşının bağlanması prim günü, aylık bağlama oranı ve prime esas kazanç tutarı gibi daha birçok maddelere bakılarak belirlenir.

Web Banner
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.