Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında uzmanlar, aynı büyüklükte hasarın tekrar yaşanmaması için bu tür afetlerle karşı önlemleri sıralıyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi AFAM Koordinatörü Serhat Yılmaz, afetlerde en büyük kayıplara binaların neden olduğunu belirterek, binaların depreme karşı sağlamlığını yapı laboratuvarları aracılığı ile öğrenebilineceğini aktardı.
Yılmaz, sağlam olmayan binaların güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesini de önerdiği depremden korunmak için yapılacakları şöyle listeledi:
Ev içerisinde yer alan dolap, raf, masa ve sehpa gibi eşyaların üstünde ve içindeki nesnelerin altına kaydırmaz örtüler yerleştirin.
Herhangi bir sarsıntı sırasında düşerek size zarar verebilecek ya da evden çıkışınızı zorlaştırabilecek dolapların üzerindeki tüm yükleri daha güvenli alanlarda muhafaza edin.
Ağır ve yüksek mobilyaları uygun yöntem ve aparatlarla duvarlara sabitleyin.
Zehirli ve yanıcı maddeleri, düşüp kırılmayacak/saçılmayacak ve birbiri ile etkileşime girmeyecek ayrı yerlerde muhafaza edin.
Fazla eşyaları ev dışına taşıyın veya ihtiyaç sahiplerine verin.
Gaz veya doğalgazın cihazlarla buluştuğu noktalarda esnek bağlantılar kullanın.
Bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazları bulunduğu masa/sehpaya, onları da uygun yöntem ve aparatlarla duvara sabitleyin.
Ayna, resim çerçeveleri ve abajur gibi dekoratif süslemeleri bağlantı noktalarından kanca vidalarla sabitleyin.
Tüm dolap kapaklarını güçlü mandallarla veya mıknatıslı düzeneklerle kilitleyin.
Evinizde yangın ikaz sistemleri bulundurun ve yangın söndürme eğitimlerine katılın.
Yatakların yanına birer el feneri ve önü kapalı kalın tabanlı terlikler yerleştirin.
Ev içinde çıkışa yakın, bina dışında tehlikelerden uzak ve mahalle dışında güvenli buluşma noktaları belirleyin.
Afet sonrası aile üyeleri ile haberleşebileceğiniz alternatif yöntemler geliştirin.
Tüm aile üyeleri için üzerinde acil durumlarda gerekli olacak bilgilerin yer alacağı bilgi kartları hazırlayın ve yanınızda taşıyın.
Acil durum telefon numaralarının hangi durumlarda nasıl aranacağını her aile üyesine öğretin.
Afetlerde ihtiyaç duyabileceğiniz ve hayatınızı sürdürebileceğiniz gereksinimler için tüm aile bireyleri göz önünde bulundurularak en az 3 günlük gerekli malzemeyi toplayıp afet acil durum çantası hazırlayın.
Afetlerin yol açacağı ekonomik zararlardan korunmak için sigorta yaptırın.
Olası bir deprem sırasında panik olmanızı engellemek ve size zarar verebilecek eşyalardan kendinizi korumak için çök-kapan-tutun veya cenin pozisyonu gibi hedef küçültme hareketlerinin, bulunduğunuz mekâna göre, nerelerde ve nasıl yapılacağını tüm aile üyelerine öğretin.
Yaşadığınız yeri tahliye etmeniz gerektiğinde nasıl tahliye olunacağını belirten bir tahliye planı hazırlayın.
Tahliye olurken koruyucu giysiler ve sağlam ayakkabılar giyin, evi terk ederken acil durum çantanızı yanınıza alın, elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı tesisatlarını kapatın, evinizin kapısını kilitleyin.
Yetkililerin çeşitli iletişim araçlarından yapacağı uyarılar doğrultusunda hareket edin, yetkililerin belirlediği tahliye yollarını kullanın.
Deprem sonrası binada yapısal bir hasar olmadığı yetkili resmi birimlerce belirtilmeden binaya girmeyin.
Olası bir afet sırasında tüm aile üyelerinizin ihtiyaç duyabileceği gereksinimlere göre afet planınızı geliştirin ve mutlaka yılda en az iki kere tatbik edin.