Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) kapsamına yeni modüler kurs programları ekledi. Kültür ve sanat, spor, yabancı dil, yaşam becerileri ile bilim ve teknoloji alanlarında hazırlanan programlarla öğrencilerin çok yönlü gelişimi hedefleniyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni kurs programlarıyla öğrencilerin yalnızca akademik başarılarının değil; sosyal-duygusal gelişimlerinin, yaşam becerilerinin ve geleceğin ihtiyaçlarına uyum kabiliyetlerinin de destekleneceği vurgulandı.
“Yaşam Becerileri” teması altında;
gibi kurslarla öğrencilerin bağımsız ve bilinçli bireyler olarak yetişmeleri amaçlanıyor.
“Kültür ve Sanat” teması kapsamında;
resim, dijital sanatlar, enstrüman eğitimi, tiyatro ve oyunculuk, diksiyon ve beden dili, hat ve ebru sanatı, seramik, çömlekçilik, yaratıcı yazarlık ile şiir ve hikâye yazımı gibi kurslar yer alacak. Bu programlarla öğrencilerin estetik duyarlılığı ve ifade becerileri geliştirilecek.
“Yabancı Dil Etkinlikleri” sayesinde öğrencilerin yabancı dili aktif ve özgüvenli şekilde kullanmaları hedeflenirken,
“Spor Etkinlikleri” kapsamında ise atletizm, yüzme, bisiklet, basketbol, voleybol ve geleneksel okçuluk gibi birçok branşta kurslar açılacak.
“Bilim ve Teknoloji” alanında sunulacak kurslar arasında;
gibi başlıklar öne çıkıyor.
Modüler kurs programları, 2025-2026 eğitim öğretim yılı ikinci döneminden itibaren
Adana, Ankara, Erzurum, Konya, Muş ve Trabzon illerinde pilot uygulama olarak hayata geçirilecek.
Kurslara;
5, 6, 7, 8, hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri başvurabilecek.
Öğrenci başvuruları 4 Şubat’a kadar alınacak.
Bir öğrenci en fazla 10 kursa başvurabilecek, ancak yalnızca bir kursa kayıt yaptırabilecek.
Velinin yazılı izninin zorunlu olduğu kurslarda, öğrencilerin kursu tamamlaması için ürün, performans veya somut bir çıktı sunmaları gerekecek.
Kursa yerleşen öğrenciler ve görevlendirilen öğretmenler 23-26 Mart tarihleri arasında ilan edilecek, kurslar ise 28-29 Mart’ta başlayacak.