Bu kişilere 5 yıl erken emeklilik geliyor!

Yayınlama: 21.09.2023
A+
A-

Emeklileri yakından ilgilendiren düzenlemeler, Meclis’in açılmasıyla birlikte yeni torba yasayla gündeme gelecek. Bağkur’lular başta olmak üzere 1 milyondan fazla emekliyi ilgilendiren düzenlemeyle ilgili detaylar belli olmaya başladı. Son dönemde Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Bağkur primlerinin düşürülmesi bu torba yasada yer alacak.

Yeni torba yasa kapsamında prim ödeme süresi kısaltılacak. Emekli olmak için şartlardan biri olan prim gün sayısı azaltılacağı için vatandaşlar daha kolay emekli olabilecek. Bu hamle, Bağkur’lu çiftçi ve esnafların daha erken emekli olabilmelerini hedefliyor. Fakat bu düzenlemenin yasalaşması için Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

SSK VE BAĞKUR PRİM GÜN SAYILARI EŞİTLENİYOR

Küçük esnaf ve çiftçiler yeni emeklilik sisteminde daha erken emekli olabilecek. Bağkur’lu vatandaşlar adına müjde olarak duyurulan yeni torba yasada önemli değişiklikler yer alacak. Küçük esnaf ve çiftçilerden yaklaşık 1 milyonun üzerindeki kişi emeklilik hayaline 5 yıl daha erken ulaşabilecek.

Meclis’e sunulacak torba yasa, Bağkur’luların prim ödeme şartını değiştirecek. Bağkur’lu vatandaşlar büyük bir prim indiriminden yararlanabilmek için gün sayıyor. Önceki emeklilik şartlarına kıyasla prim gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek. Bu düzenleme, sigortalıların 1800 gün daha az prim ödeyerek emekli olmalarını sağlayacak.

BAĞKUR EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI ŞARTLARI

Böylelikle SGK’lı çalışanlar ile Bağkur’lu çalışanlar arasındaki 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı ortadan kalkmış olacak. Emeklilik prim gün süresinin eşitlenmesi 1 milyondan fazla vatandaşa erken emekli olma fırsatı sunacak.

Bağkur’da normal emeklilik kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartıyla gerçekleşiyor. Bağkur’dan kısmi emekli olmak isteyenler için kadınlarda 50 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün prim), erkeklerde ise 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün prim) gerekiyor.

Web Banner
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.