EYT’lilere prim desteği sağlanacak!

Yayınlama: 22.04.2023
A+
A-

EYT düzenlemesi için gün sayan vatandaşlar eksik prim gün sayılarını ödeyerek emeklilik hakkı elde edebiliyor. Prim ödemeleri emeklileri üzerken müjdeli haber de devletten geldi. Bayram öncesinde önemli kararlara imza atılırken 1.500 TL destek sağlanacağı belirtildi. İşte eksik prim ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT’LİLERE 1500 TL PRİM DESTEĞİ

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmak için prim gün sayısı şartını sağlanması gerekiyor. Prim ödemesi için 8.106 TL ödeme istenirken artık ödenecek tutar 6.605 TL olarak açıklandı. EYT kapsamında emekli olacak kişiler için prim desteği sağlanırken EYT’li olup çalışan kişiler için de prim desteği ödemeleri hakkında 5 madde açıklandı. Yapılan açıklama ile milyonlarca kişi sevinirken usul ve esaslar arasında teşvik ödemesinin 1.500 TL olduğu açıklandı.

para.jpg

5 MADDEDE AÇIKLAMA YAPILDI


EYT kapsamında yer alan kişiler için önemli bir yere sahip olan prim ödemeleri için 5 puanla prim teşviki açıklandı. Yapılan açıklamada yer alan 5 madde şu şekildedir:

EYT’lilerin istihdamda kalması için verilecek teşvike hak kazanmak için çalışana ilk defa emekli aylığı bağlanması ve işverenin süresi geçmiş sigorta primi borcu olmaması istenecek. Bir başka işletmesinden SGK’ya prim borcu olan işveren, borçsuz işletmesi için de prim desteği dışında tutulacak.

paralar.jpg

Yapılan düzenleme kapsamında prime esas kazanç tutarının 30.000 TL olması durumunda EYT’li çalışana işveren tarafından ödenmesi gereken 8106 TL’lik sosyal güvenlik destek primini 1.501 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Bu kapsamda iş veren 8.106 yerine 6.605 TL ödeme yapacak. Yeniden işe giren EYT ile ise çalıştığı süre boyunca işverenin sağladığı teşviklerden yararlanabilecek.


Teşvik ödemelerinden yararlanan işverenin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı ise her ay kontrol edilecek. Haksız yararlanılan teşvik ödemeleri ise cezası ile birlikte geri tahsil edilecek. Bu kapsamda çalışanın aynı işverenin başka işyerine nakledilmesi halinde indirim hakkı da son bulacak.

para-koymak.jpg
Yapılan düzenleme kapsamında özel sektöre ait işyerlerinde çalışan sigortalılar ile birlikte ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışan sigortalılarda yararlanabilecek.
Sandık statülerine tabi personel istihdam eden bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, oda, borsa ve birlikler; bu personel için sosyal güvenlik destek primi indiriminden faydalanamayacak. Devlet tarafından karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider olarak gösterilemeyecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.