Markette hangi ürünün fiyatı ne kadar arttı?

Yayınlama: 08.03.2024
A+
A-

Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ayı öncesinde, 38 üründe fiyat artışı yaşanırken sadece 1 üründe fiyat düşüşü gözlendi. Markette en büyük fiyat artışı yüzde 195’lik artışla kuru incirde gerçekleşirken, et fiyatlarında ise en yüksek artış yüzde 139 ile kuzu karkasta görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesinde fiyat değişimlerini değerlendirdi. Bayraktar, geçen yıl ile bu yılın Ramazan ayı öncesi fiyatlarında yaşanan değişimlere dikkat çekti.

ADVERTISING

EN ÇOK ARTIŞ KURU İNCİRDE
Yaptığı açıklamada, 38 üründe fiyat artışı yaşandığını ve sadece 1 üründe fiyat düşüşü görüldüğünü belirtti. En fazla fiyat artışının yüzde 195 ile kuru incirde gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, bu artışı yüzde 171 buçuk ile zeytinyağı, yüzde 149 ile kuru kayısı ve yüzde 148 ile sivri biberin takip ettiğini aktardı. Markette fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 11 buçuk ile kuru soğan oldu

Bayraktar, üretici fiyatlarında da 27 üründe artış, 4 üründe ise düşüş yaşandığını söyledi. En fazla fiyat düşüşünün yüzde 38 ile limonda gerçekleştiğini belirten Bayraktar, zeytinyağındaki en büyük artışın yüzde 242 olduğunu vurguladı. Ayrıca, et fiyatlarındaki artışların nedenini hayvan sayısındaki azalmaya bağlayan Bayraktar, bu durumun et arzında düşüşe neden olduğunu dile getirdi. Bayraktar, farklı marketlerde ürün fiyatlarının oldukça değişkenlik gösterdiğini de ifade etti.

Et ve süt ürünlerindeki fiyat farkının yüzde 69 buçuklara kadar çıktığını belirten Bayraktar, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

HANGİ ÜRÜN NE KADAR ARTTI?
Bayraktar’ın açıklamalarına göre;

1 kilogram dana kuşbaşının fiyatı, farklı marketlerde yüzde 69 buçuk oranında değişim gösteriyor.
1 kilogram tereyağının fiyatı, aynı markanın farklı marketlerde yüzde 40,2 oranında farklılık gösteriyor.
1 kilogram kuzu kuşbaşının fiyatı, farklı marketlerde yüzde 38,4 oranında değişiklik gösteriyor.
1 kilogram bütün tavuğun fiyatı, farklı marketlerde yüzde 23,3 oranında değişiklik gösteriyor.
1 kilogram yeşil mercimeğin fiyatı, aynı markanın farklı marketlerde yüzde 25,2 oranında değişiklik gösteriyor.
1 kilogram pirincin fiyatı, aynı markanın farklı marketlerde yüzde 13,7 oranında değişiklik gösteriyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.