Mehmet Ceyhan’dan Kızamık uyarısı

Yayınlama: 17.12.2023
A+
A-

Pandemi döneminde yaptığı dikkat çekici uyarılarla bilinen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan çok önemli uyarılar geldi.

Ceyhan, kızamık tehlikesine dikkat çekti ve aşı karşıtlığıyla ilgili açıklama yapanlara tepki gösterdi.

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Ceyhan, şu uyarılarda bulundu:

Kızamık vakaları Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölgesi’nde 30 kat arttı. Türkiye vaka sayısı açısından Avrupa Bölgesi’nde ilk sırada. 2023 yılının ilk 6 ayında DSÖ’ne bildirdiğimiz vaka sayısı 2901. Bunun tek nedeni aşı reddi sayısının artmasıdır.

Kızamığın ağır seyrettiği yaşta çocuğu olmadığı için vicdanı sızlamayan, kızamık sonucu gelişmiş ağır SSPE hastalıklı bir çocuğu görmemiş ve ailesinin yaşadığı acılara ortak olmamış, konu ile ilgili eğitimi ve bilgisi olmayan bir takım kişilerin sırf dikkat çekmek, şöhret olmak, ürün pazarlamak için pandemi döneminde yaydıkları aşı karşıtı yalan ve yanlışların çocuk aşılarını da olumsuz etkileyeceğini bunun için söylüyorduk.

Bu yanlışları yayan web sitelerini bu nedenle gerekli mercilere ilettik ama bir şey yapılmadı. Oysa halkın sağlığını alenen tehlikeye atıyorlardı.

Yoğun aşılama sayesinde 2007-2011 arasında 4 yıl boyunca yılda 10’un altına indirdiğimiz kızamık sayısı bu düzeylere gelince, artık görmediğimiz kızamığa bağlı SSPE ve ölüm gibi ağır sonuçlarla yüz yüze gelmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Daha sonra bulaşıcılığı daha düşük olan kabakulak, kızamıkçığa bağlı anomalili doğan çocuk vakaları, zatürre, tüberküloz, menenjit, difteri, tetanoz ve çocuk felci vakaları geri gelecek; önlem almada daha da gecikirsek, salgınlar ortaya çıkacaktır.

Aşısız çocuklar aşı olanları da riske attığından, aşı kararsızlığı ile mücadele toplumun tamamının ortak mücadelesidir. Savaşlarda, depremlerde ölen insan sayısının çok üzerinde insan kaybına neden olan bu durum maalesef acil önem kazanmıştır.

Bu kayıpların devletin ücretsiz uyguladığı aşılarla % 90’dan yüksek oranda önlenebilir ölümler olması da acı olan bir diğer yanıdır.

Web Banner

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.