‘Doçent’ unvanı için parayla makale yazıyorlar!

Yayınlama: 17.12.2023
A+
A-

Sosyal medyada yer alan “Siyasete atılacaklar kısa sürede Dr. unvanı alın” gibi reklamlar ile 49 bin TL’ye diploma ve Dr. unvanı satıldığının ortaya çıkmasının ardından para karşılığı makale yazarak “doçent” unvanı kazandıran şirketler gündeme oturdu.

Doçent olabilmek için kişilerin kendi alanlarında makale yazmaları ve hakemli dergilerde bu makaleleri yayımlatmaları gerekiyor. Ancak akademisyenlerin günlerce kafa yorduğu, üzerinde çeşitli çalışmalar yaptığı bu makaleler artık belli bir ücret karşılığında satılıyor. İşini kolay yoldan yapmak isteyen veya yorulmak istemeyen akademisyenler ise ‘doçentlik paketi’ adı altında makaleler yazan danışmanlık şirketleriyle iletişime geçiyor. Dudak uçuklatan ücretlerin havada uçuştuğu bu hizmette akademisyenler, bilgi ve birikimleriyle değil para yoluyla ‘doçent’ unvanına ulaşabiliyor.

‘GİZLİLİK İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Milliyet’ten Ozan Ömer Karadüker’in aktardığı bilgilere göre, ‘sosyal bilimler alanında makale yazdırmak isteyen doçent adayı’ olarak şirketlerle iletişime geçildiğinde danışman şu şekilde bir cevap veriyor:

“Ücret ortalama 5.500-6.000 TL’den başlıyor. Veri toplama, analiz de isteniyorsa fiyat artıyor. Turnitin raporu ile çalışıyoruz, intihal oranımız düşük. Ortalama 21 günde bitirmeye çalışıyoruz. Ücretsiz 3 revize hakkınız var. Çalıştığımız hocaların ismini size, sizin isminizi onlara iletmiyorum. Gizlilik içinde çalışıyoruz, içiniz rahat olsun. Ücretin yarısını önden alıyoruz”

‘MAKALE PAKETİ’ 500 BİN TL

Konuşmanın devamı ise şu şekilde ilerliyor:

-Makale yazdırmak istiyorum. Ücret bilgisi alabilir miyim?

Ulusal makaleyi 50 bin TL’ye yazıyoruz. Uluslararası makale puanı yüksek oluyor. O yüzden onun ücreti 100 bin TL. Kaç makale yazdıracaksınız?

-Şu anlık bir tane.

Benim önerim 3 ‘baba dergi’, 2 tane de küçük dergide yayımlanacak şekilde makale hazırlamak. Hepsini paket yaparız. Toplam 500 bin TL’ye mal olur.

-Ücreti nasıl vereceğim?

Web Banner

Yarısını peşin yarısı iş bitince.

-Güvenlik ve intihal konusunda bir sorun yaşar mıyız?

İntihal olmama garantisi veriyoruz. Makale konusunda bizim kadar tecrübelisi yok. Bugüne kadar verdiğimiz makalelerde majör düzeltme bile almadık. Tüm işlemleri gizlilik içerisinde yürütüyoruz. Hiçbir sorun yaşamazsınız.

KENDİ ARALARINDA REKABET HALİNDELER

Makale alanında çok sayıda şirket hizmet verdiği için şirketlerin kendi aralarında rekabet içinde oldukları görünüyor. Örneğin bir site “Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işini hakkıyla yapmayan ve insanları mağdur eden çok fazla insan ve site var. Ancak biz yıllardır danışan memnuniyetini önceleyen güvenilir bir hizmet sağlıyoruz” sözleriyle kendisini övüyor.

Danışanların mesajlarının da paylaşıldığı sitede bir kişinin, “Hakkınızı helal edin, hocamıza da özellikle şükranlarımı sunun lütfen” dediği görülüyor. Aynı sitede şimdiye kadar bin 150 kişiyle toplam bin 643 çalışma yapıldığı ve yüzde 94 başarı oranına sahip olunduğu da belirtiliyor.

İŞ İLANI DA VERİYORLAR

Bazı şirketler yoğunluk nedeniyle taleplere yetişmekte zorlanıyor. O nedenle makalelerin teslim sürelerinin uzayabileceğine dikkat çekiliyor.

Şirketler “Akademik alanda çalışmalarda bulunuyorsanız, çalışmaları istenilen düzeyde, sorunsuz bir şekilde hazırlayabileceğinizi düşünüyorsanız ve karşılıklı saygı ve güven içerisinde bir çalışma ilişkisini esas alıyorsanız sizi de ekibimizde görmekten mutlu olacağız” ifadeleriyle makale yazacak yeni hocalar da arıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.