Sosyal destek paketi açıklandı! Ömür boyu yardım imkanı

Yayınlama: 25.06.2023
A+
A-

Türkiye’nin yeni kabinesinin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hayatın zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınları gözetmeye devam ediyor. Kadınlara yönelik sunulan destek, bir nevi yaşam boyu güvence olarak görülüyor. Bakanlık tarafından yapılan yeni açıklamada, belirli kriterlere uyan kadınlara her ay 1.870 TL yardım sağlanacağı duyuruldu.
Bakanlık, sosyal destek programı kapsamında, maddi yardıma ihtiyaç duyan ev hanımlarına yönelik düzenli ödemeler yapmayı sürdürüyor. Eşini veya babasını kaybeden kadınlar, belirlenen koşulları sağladıkları takdirde bu düzenli yardımdan faydalanabilecekler.

Sigortalı bir eşin vefatı durumunda, geriye kalan eşe, çocuklarına ve varsa annesine ve babasına yardım bağlanıyor. Yasal düzenlemelere göre, son alınan maaşın %75’i eşe, eğer eş çalışıyorsa bu oran %50’ye düşüyor. İki ve daha fazla yetim çocuğun bulunması durumunda ise, eş için %50, yetim çocuklar için %25 oranında yardım sağlanıyor.

Yardım Miktarı Ne Kadar?
Dul ve yetim maaşı alacaklar için belirlenen ödemeler, en düşük emekli maaşı üzerinden hesaplanıyor. 2023 yılının başında belirlenen en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak açıklandı. Bu tutar baz alınarak, %25 dilimindeki kişiler için 1.375 TL, %50 dilimindeki kişiler için 2.750 TL, %75 dilimindeki kişiler için ise 4.125 TL ödeme belirlendi. Ancak 2023 yılında emekli maaşlarına uygulanan %36’lık artış ile maaş tutarı 7.500 TL’ye çıkarıldı. Bu zam oranı, ödemelere de yansıtılarak 1.870 TL’lik bir artış sağlandı.

Ödeme Süresi ve Yaş Sınırı
Yetim maaşı alabilme kriterlerini karşılayan çocuklar için belirli yaş sınırları bulunuyor. Erkek çocuklar için ödeme, 18 yaşına kadar ya da eğer öğrenci ise 20 yaşına kadar yapılmakta. Üniversite öğrencisi erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar yetim maaşı alabiliyorlar.

Ömür Boyu Yardım İmkanı
Diğer yandan, kız çocukları, evlenmedikleri sürece ömür boyu yetim maaşı alma hakkına sahip. Eğer bir baba sigortalı olarak çalışıyorsa ve evli bir kızı varsa, babası öldüğünde ve eğer boşanmışsa, kız çocuk yetim statüsünde kabul edilerek bu yardımlardan faydalanabiliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.