Ev hanımlarının harçlığı Bakanlıktan!

Yayınlama: 11.03.2023
A+
A-

2023 yılı asgari ücreti açıklandıktan sonra sosyal güvenlik ödemeleri de değişti. Ev hanımlarının başvurarak faydalanabileceği aylık maaş imkanı için haberimize göz atın…

İşte, dul ve yetim aylığına dair detaylar…

DUL VE YETİM 2023 MAAŞI NE KADAR?
Dul ve yetim aylığı ödenen maaşa göre değişiyor. Emekli maaşının ne kadar olduğuna göre değişen maaş miktarı maaşı alacak olan dul veya yetimin durumuna göre değişiyor. Farklı yüzdeler uygulanan maaş miktarı dulun tek başına olması başka yetim olmaması gibi durumlara göre değişkenlik gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2023 yılı için asgari ücreti 8.500 TL olarak açıkladıktan sonra dul ve yetim aylığı da değişti.

Buna göre en düşük emekli maaşı da 5.500 lira olarak belirlendi. Bu miktar üzerinden hesaplanan dul ve yetim aylıkları ise şu şekilde sonuç veriyor:

Yüzde 75: 4.125 TL

Yüzde 50: 2.750 TL

Yüzde 25: 1.375 TL

Web Banner

DUL VE YETİM MAAŞI NASIL ALINIR? KİMLER HAK SAHİBİ?
Sigortalı çalışanın ölümü durumunda geride kalan eşi, çocukları ve anne-babasına maaş bağlanabiliyor.

Yasaya göre vefat eden sigortalının son aldığı maaş miktarının yüzde 75’i geride kalan eşe bağlanıyor. Eğer eş de çalışıyor ise bu miktar yüzde 50 oluyor.

Eğer iki veya daha fazla yetim varsa eş yüzde 50, yetimler yüzde 25’er maaş almaya hak kazanıyor.

Eş yoksa yani yetim hem annesiz hem babasız kalmışsa ve tek yetim oysa bu durumda yüzde 50 maaş bağlanması gerekiyor. Eğer iki yetim varsa her birine yüzde 40 maaş bağlanıyor.

ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARINA KAÇ YAŞINA KADAR MAAŞ BAĞLANIYOR?
Eşin dışında çocuklar varsa bu yüzdeler değişiyor. O durumda eğer tek yetim varsa eş yüzde 60 yetim yüzde 30 alıyor.

Erkek çocukları öğrenci değilse 18 yaşına kadar bu maaşı alabiliyor. Eğer öğrencilerse 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmeleri yani üniversite öğrencisi olmaları durumunda ise 25 yaşına kadar yetim aylığı alabiliyorlar.

Eğer yetim kız çocuğuysa ve evli değilse ömrünün sonuna kadar bu maaşı alabiliyor.

Eğer sigortalı babanın evli kızıysanız, babanız öldüğünde evli olsanız da daha sonra boşandıysanız siz de yetim kapsamına girerek maaş almaya hak kazanıyorsunuz.

BOŞANAN KADINLAR BABALARININ MAAŞINI NASIL ALABİLİR?
Eşinden ayrılan kadınlar belli şartları sağladıkları takdirde ölen babalarının emekli aylığından yüzde alama hakkına sahip oluyor.

Maaş alacak kadının çocuğu olmaması durumunda yüzde 75 aylığını alabilir. Eğer anne hayatta ise yüzde 50 alır.

Eğer kadın tekrar evlenirse bu hak düşer.

DUL VE YETİM AYLIĞI ŞARTLARI NELER?
Ölüm aylığı almak için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması gerekiyor.

SGK’lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor.

ERKEKLER DE ALABİLİYOR

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75’ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı’na tabi ise ve en az 5 yıllık memuriyeti varsa ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50’sini alıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.