İstanbul’da yaşayanlar dikkat!

Yayınlama: 20.02.2023
A+
A-

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı inceleyen uzmanlar, İstanbul’un düşük, orta, yüksek deprem riski taşıyan ilçe ve semtlerini belirledi. İşte, İstanbul’da deprem riski olan ilçeler ve semtler…

Kahramanmaraş’ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 40 bin 689 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi yaralandı. Suriye’den Ankara’ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25’te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

Anadolu’daki 11 ili derinden sarsan depremlerin ardından 19.3 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da deprem tehlikesi bir kez daha gündeme geldi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) son kuşağında yer alan Marmara’da risk son raddeye geldi.

2023/02/15/istanbul-deprem-riski-olan-ilceler.jpg

İSTANBUL’DA HANGİ İLÇELERDE VE MAHALLELERDE DEPREM TEHLİKESİ VAR?

TV100’de 17 Şubat 2023 Cuma günü yayınlanan ‘Az Önce Konuştum Deprem Özel’ programında Marmara depreminin İstanbul’e vereceği hasarı değerlendiren yer bilimci (jeolog) Prof. Celal Şengör, Megakent için riskli noktalara dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Yukarıya doğru etiler azalıyor. Avcılar, Samatya, Yedikule…

Anadolu Yakası’na geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın.

Yeşilköy, Bakırköy ve Tuzla da risk altında.”

2023/02/15/istanbul-deprem-haritasi.jpg

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

1939 yılından beri büyük depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda son olarak 1999 yılında Gölcük ve Düzce depremi meydana geldi.

İstanbul’un deprem riski taşıyan bölgelerini düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üçe ayırıyor.

İSTANBUL DÜŞÜK DERECE RİSKLİ İLÇELER VE SEMTLER

Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli, Levent.

Web Banner
2023/02/15/istanbulda-hangi-ilcelerde-deprem-tehlikesi-var.jpg

İSTANBUL ORTA DERECE RİSKLİ İLÇELER VE SEMTLER

Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy’deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka, Topkapı.

İSTANBUL YÜKSEK DERECE RİSKLİ İLÇELER VE SEMTLER

Zeytinburnu, Küçükçekçmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere.

İstanbul deprem haritası genel olarak ele alındığında Avrupa Yakası’ndaki deprem riskinin Anadolu Yakası’na oranla daha yüksek olduğunu ve özellikle Avcılar çevresinin yüksek risk taşıdığını gözlemlemek mümkün.

2023/02/15/istanbul-deprem-mudahale-oncelikli-alanlar.jpg

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.