EYT’de ‘toplu maaş’ detayı

Yayınlama: 24.01.2023
A+
A-

EYT’li binlerce vatandaş maaşlarının yatacağı günü merakla bekliyor. Peki süreç uzarsa maaşların toplu yatma ihtimali var mı? Süreç nasıl işleyecek? EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? İşte detaylar…

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç EYT düzenlemesinde işlemlerin uzun sürmesi halinde emekli olacak kişilerin toplu maaş alabileceklerini söylemişti. Peki burada süreç nasıl işleyecek? Vatandaşın toplu maaş alması için ne yapması gerekiyor? İşte detaylar…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız merakla yasanın çıkmasını bekliyor. Yapılan son açıklamalara göre şubat ayı içerisinde artık bu kanun yasalaşacak ve vatandaşlarımız ilk maaşların mart ayında almaya başlayacaklar.

Zaten EYT kapsamında kimin EYT’li olduğu kimin olmadığı bu kapsamda ortaya çıktı. Vatandaşlarımız da bu işin bilincindeler. Eksik prim günleri varsa borçlanıyorlar.

EYT’LİLER İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAKLAR?

Herkes merakla kanunun yasalaşmasını bekliyor. İlk maaş ise kanunun yasalaştıktan sonra EYT’lilerin dilekçe vermesini takiben ay başında yapılacak. Şubat ayında yasalaşırsa ve vatandaşlar şubat ayında dilekçe verirsek mart ayında emekli maaşı alabilecekler.


AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç’un açıklamasında ‘EYT düzenlemesinde işlemler bir iki ay sürse bile emekli maaşları toplu olarak alınabilecek’ ifadesinden şunu anlamak gerekiyor.

‘AYNI ANDA DİLEKÇE VERİLMESİ YOĞUNLUK OLUŞTURACAK’

Vatandaşlarımız emeklilik dilekçesi vermek suretiyle hem kıdem tazminatlarına hem de emekli aylıkları almaya hak kazanacaklar. Emeklilik kişiye saklı kişinin bir hakkıdır. Bu kapsamda vatandaşlarımız dilekçe ile emekliliğe hak kazanacak ama 2 milyon 250 bin kişinin aynı anda dilekçe vermesi SGK müdürlüklerinde yoğunluk oluşturacaktır.

‘KAZANILMIŞ HAK OLAN MAAŞLAR TOPLU ALINABİLECEK’

Web Banner

Burada başvuru tarihi esas olacak. Ola ki maaş mayıs ayında bağlanabildi. Burada kazanılmış hak olan mart ve nisan aylarına ilk maaşlar toplu olarak alınabilecektir.

‘HEMEN E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURULMALI’

Emeklilik bir kazanılmış haktır. Ancak bir şartla, yasa çıktıktan sonra hemen e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapılması şarttır.

ŞUBAT AYINDA YASALAŞIR MI?

Açıklamalar şubat ayında yasanın çıkacağı yönünde. Meclis Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a sevk edilecek. bunun uzun sürmesi halinde yasalaşma gecikir. Normal şartlarda bir yasa 2 gün komisyondan görüşülür. 3. gün Genel Kurul’a sevk edilir ve yasalaşır.


EYT YASASININ GECİKMESİNİN SEBEBİ NE?

EYT yasasının bu kadar gecikmesinin nedenlerinden birisi de Komisyonda görüşülecek hususların fazlalığıdır. EYT yasası çıkarken diğer geçmişten gelen mağduriyetlerin verilmesi gerekmekte. Bu mağduriyetlerin daha sonraya aktarılmaması gerekmektedir.

Stajyer ve çırakların mağduriyetleri, Bağkur’ların ihya ve intibak sorunları mevcut. Sanıyorum ki bunlar görüşülecek ve bir sonuca varılacak. Eğer gecikecekse bu nedenlerden dolayı gecikir. Seçimden önce bu yasanın çıkmasını ve emekli aylıklarını bağlanmasını öngörüyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.