Akran zorbalığında korkutan tablo

Yayınlama: 14.01.2023
A+
A-

Türkiye’de akranlara yönelik uygulanan şiddet hızla artarken bir araştırmada çocukların yüzde 63,3’ünün akran zorbalığına uğradığı belirlendi. Akran zorbalığının sebebi, aile içi şiddet ve yetiştirilme tarzı olarak görülürken psikolojik sorun yaşayan çocuklardan kaynaklı kliniklerin kapısı da aşınmış durumda.

29 Aralık’ta Zonguldak’taki bir meslek lisesinde engelli öğrenciye, sınıf arkadaşları tarafından uygulanan şiddet büyük tepkilere neden olurken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), olaya ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu. Ancak Türkiye’de akranlara yönelik uygulanan şiddet bu olayla sınırlı kalmadı. Araştırma şirketi Areda Survey’in bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği Akran Zorbalığı Araştırması’na göre katılımcıların yüzde 63,3’ü çocukken akran zorbalığına uğradığını belirtti.

Araştırmada, “Zorbalık nedir?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 31’i zorbalığı zorla kabul ettirmek ve yaptırmak olarak tanımlıyor. Peki, uzmanlar bu konuyu nasıl değerlendiriyor? Aile Danışmanı-Yazar Hilal Çorbacıoğlu akran zorbalığını “Lakap takma, dışlama, küsme, söylenti çıkarma, küfür, mahrem fotoğraf paylaşma, utandıran, kırıcı mesajlar gönderme, şantaj yapma gibi davranışlardır. Zorba çocuk kendisinden daha zayıf gördüğü kişiyi korkutmak için güç kullanıyor. Bir başkasına boyun eğdirmeye çalışan bu çocuklar kendilerine, mağdurlara ve bu olaylara izleyici olan diğer çocuklara ciddi zarar veriyor” dedi.

AKRAN ZORBALIĞININ SEBEBİ AİLE İÇİN ŞİDDET
Çorbacıoğlu, zorbalığa uğrayan çocukların öz saygıyı yitirdiğini, evden çıkmak dahi istemeyen çocukların odaklanma, özgüven eksikliği, iştahsızlık, irkilme ve korku gibi sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Araştırmaya göre dışlanma problemi ya da akran zorbalığının sebebi yüzde 39,4 ile aile içi şiddet ve yetiştirilme tarzı olarak görüldü. Çorbacıoğlu araştırmada ön plana çıkan aile faktörünü “Zorbaca davranışları onaylayan ebeveynler bu durumu destekliyor. Çocuğa karşı duyarsızlık ve duygusal ihmal tehlikeli sonuçlara davetiye çıkarıyor” diye yorumladı.

KLİNİKLERİN KAPISI AŞINDI
Araştırmada akran zorbalığı yaşayıp profesyonel destek almayı düşünenlerin oranın ise yüzde 45,8 olarak açıklandı. Çorbacıoğlu, son dönemde psikolojik sorun yaşadıkları için kliniklerin kapısını aşındıran çocukların ortak dertlerinin akran zorbalığı olduğunu vurguladı. Çocukların bu durumlarının ebeveynleri tarafından fark edilerek profesyonel destek almaları sağlandığında ise akran zorbalığından kurtulabileceklerini belirtti.

Areda Survey tarafından 04-09 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen “Akran Zorbalığı” araştırmasına bin 100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.