Deprem Anında Neler Yapmalısınız?

Yayınlama: 11.02.2023
A+
A-

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından bütün Türkiye derinden sarsıldı. Enkaz altında kalan vatandaşlar için çalışmalar devam ediyor.

10 ili büyük bir ölçüde etkileyen depremden sonra vatandaşları yeni bir deprem endişesi sardı. Uzun zamandır Marmara depreminin vurgulanmasının ardından hepimiz deprem anında neler yapmamız gerektiğini araştırmaya başladık.

Dünyanın en deneyimli kurtarma ekiplerinden birinde kurtarma şefi ve afet yöneticisi olan Doug Copp, deprem esnasında dikkat etmemiz gerekenleri tek tek açıkladı.

Panik olmadan bu ipuçlarını takip ederek hayatta kalma ihtimalimizi en yüksek seviyeye çıkaracağız. İşte depremden en az hasarla kurtulmanın yolları…

1- Eşyaların altına girmeyin!

Yakınınızdaki en büyük ve sağlam olduğunu düşündüğünüz ne varsa onun yanına çökün. Çünkü nesne ne kadar büyükse o kadar az sıkışır. Ne kadar az sıkışırsa yaşam boşluğu o kadar büyük olur ve yaralanma olasılığınız azalır.

2- Cenin pozisyonu alın!

Hayvanlar ve bebekler genellikle depremde en az hasar alanlar oluyor. Bunun  sebebi ise hayatta kalma içgüdüsü ile cenin pozisyonu almaları. Deprem sırasında bir nesnenin yanına çöker ve cenin pozisyonu alırsanız daha küçük boşluklarda hayatta kalabilirsiniz.

3- Kağıt yığınlarının çevresinde olun!

Yıkılmış ofislerin içerisine giren Copp, kağıt yığınlarının çevresinde büyük boşlukların oluştuğunu ve kağıtların sıkışmadığını keşfederek önemini vurguluyor.

4- Yataktaysanız yuvarlanın ve yatağın yanında uzanın!

Yatağın yanı güvenli boşluklardan biri.

5- Kapılardan uzak durun!

Kapılardan uzak durun. Böylece kapı pervazının düşmesiyle altında kalıp sıkışma olasılığınız kalmamış olur.

6- Merdivenlere gitmeyin!

Merdivenler binanın ana bölümünden ayrı sallanırlar. Bina çökmese bile merdivenlerin hasar almış olmaları çok yüksek.

Web Banner

7- Binanın dışına yakın olun!

Binanın içine yaklaştıkça kaçış yolunuzun kapanma olasılığı artar. Bu yüzden dışarıya yakın olun. Ama kapıya değil.

NOT: Panik yapmayın! Deprem ve deprem sonrası oluşan artçılara karşı alacağınız her önlem hayati değer taşıyor. Panikle bu önlemleri ihmal etmeyin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.