TBMM çocukların neden suça sürüklendiğini araştıracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, çocukların suça sürüklenmesine yol açan nedenleri tüm yönleriyle incelemek ve çözüm odaklı politikalar geliştirmek amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını oy birliğiyle kabul etti.

Yeni kurulacak komisyon, çocuk suçluluğu, çocukların toplumsal yaşama katılımı, koruyucu ve önleyici tedbirler gibi kritik başlıklarda kapsamlı bir çalışma yürütecek.

“Çocuk Suçluluğu Toplumsal Bir Kırılmanın Göstergesi”

Genel Kurulda konuşan Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, çocukların suça sürüklenmesini “bireysel değil, toplumsal bir kırılma” olarak tanımladı.
Esen, TÜİK verilerine göre 2024 yılında 202 bin 778 çocuğun suça sürüklenmesi nedeniyle işlem gördüğünü hatırlatarak dijital platformlardaki şiddet içeriklerinin çocukları olumsuz etkilediğini vurguladı.

“Yeni dijital suç dinamiklerine karşı ailelerin, okulların ve sosyal hizmet sistemlerinin hazırlıksız kaldığı ortada. Çözüm yeni cezaevleri değil; etkin ve önleyici mekanizmalardır.” dedi.

İYİ Parti: “Çocuğu Suçtan Uzaklaştıracak Mekanizmalar Kurulmalı”

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, çocuk suçluluğunun nedenleri arasında yoksulluk, aile içi şiddet, eğitimdan kopuş, göç, çocuk işçiliği ve rol model eksikliğinin bulunduğunu belirtti. Taşcı, komisyonu desteklediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu komisyon, cezalandırmayı değil çocuğu suç döngüsünden çıkarmayı hedefleyen politikalar üretmelidir.”

MHP: “Çocukların Korunması Devletin Bekası Açısından Stratejik Bir Konudur”

MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, çocukların korunmasının sadece sosyal politika değil, “devletin bekası” açısından stratejik bir mesele olduğunu söyledi.

Küçük, çocukların suça sürüklenmesinin ardında aile, çevre, eğitim ve sosyal hizmet alanındaki eksikliklerin bulunduğunu vurguladı.

DEM Parti: “Ortak Mutabakat Kıymetli”

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, dünyada “yeni nesil çeteleşme” tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde bu komisyonun önemine dikkat çekti.

Altın, tüm siyasi partilerin ortak mutabakatıyla komisyonun kurulmasının değerli olduğunu ifade etti ve çocuk hakları konusunda partilerinin sorumluluk üstleneceğini söyledi.

CHP: “Çocuk Suçluluğunun Altında Yoksulluk Var”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, suçun kökenine inilmesi gerektiğini belirterek, artan yoksulluğun çocuk suçluluğunu tetiklediğini söyledi.

Emir, sadece ceza artırmanın çözüm olmayacağını, sosyolojik ve ekonomik nedenlerin mutlaka masaya yatırılması gerektiğini ifade etti.

AK Parti: “Çocuklarla İlgili Kalıcı Komisyon Kurulmalı”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal, hükümetin uzun yıllardır çocukların eğitim, sağlıklı yaşam ve hak temelli politikalarla desteklenmesi için çalıştığını hatırlattı.

Köksal, özellikle dijital dünyada çocukların daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekerek Meclis’te kalıcı bir çocuk komisyonu kurulması gerektiğini söyledi:

“Göz aydınlığımız çocuklar için hep birlikte güçlü adımlar atmalıyız.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.