İstanbul için yeni deprem senaryosu

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara bölgesindeki sismik hareketlilik bilim dünyasında yeni tartışmalara yol açtı.

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, depreme ilişkin yaptığı açıklamalarda Marmara Fayı’nın yapısal özelliklerine dikkat çekerek önemli değerlendirmelerde bulundu. Bektaş, bu tür fayların genellikle 7’nin altında büyüklükte depremler ürettiğini ifade etti ve kamuoyunda sıkça sorulan “Büyük İstanbul depremi olacak mı?” sorusuna da yanıt verdi.

Bu yapısal özellik nedeniyle Marmara Fayı’nın, genellikle 7’nin altında büyüklükte depremler ürettiğini vurgulayan Bektaş, bu durumun da son yaşanan sarsıntıyla bir kez daha doğrulandığını ifade etti.

Fayın kırılma yönü ve enerji boşalımı

Bektaş, Marmara Fayı’nın kırılma yönüne ilişkin yaptığı açıklamada, 1912 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte Depremi’nden bu yana fayın doğuya doğru kırılmaya devam ettiğini belirtti. Son yaşanan depremin de bu görüşü desteklediğini kaydeden Bektaş, Küçükçekmece açıklarında sarsıntının durmasının önemli bir gösterge olduğunu dile getirdi.

“Deprem enerjisi, Küçükçekmece önlerinde fayın sürtünme direncine yenik düşerek durduruldu” diyen Bektaş, bu gözlemin Adalar segmentinde büyük bir deprem enerjisi birikiminin bulunmadığını işaret ettiğini savundu. Bektaş, eğer ciddi bir enerji birikimi olsaydı depremin doğuya doğru ilerleyerek büyüyeceğini belirtti.

Yayınlama: 27.04.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.