Uluslararası havacılık otoriteleri, uçuş güvenliğini artırmaya yönelik yeni bir adım attı. Yapılan düzenlemeyle birlikte uçaklarda taşınabilir şarj cihazı olarak bilinen powerbank’lerin kullanımına ciddi kısıtlamalar getirildi.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından güncellenen “Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması Teknik Talimatları” kapsamında alınan karar, 193 üye ülkeye iletilerek yürürlüğe girecek. Yetkililer, bu adımın özellikle lityum bataryaların oluşturabileceği riskleri minimize etmeyi hedeflediğini belirtiyor.
27 Mart 2026 itibarıyla geçerli olacak düzenlemeye göre yolcular, uçuşlarda en fazla iki adet powerbank taşıyabilecek. Bu cihazların yalnızca kabin bagajında bulundurulmasına izin verilirken, kargo bölümüne verilmesi kesin şekilde yasaklanacak.
En dikkat çeken değişiklik ise uçuş sırasında kullanımın tamamen kaldırılması oldu. Yeni kurallarla birlikte yolcuların uçakta powerbank kullanması ya da bu cihazlar aracılığıyla elektronik aletlerini şarj etmesi mümkün olmayacak.
Ayrıca taşınabilir şarj cihazlarının kabin içinde kolay erişilebilir bir noktada tutulması zorunlu hale getirildi. Buna karşın uçuş ekiplerinin, operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda bu cihazları kullanmaya devam edebileceği ifade edildi.
Alınan kararın arkasında, lityum bataryaların aşırı ısınma ve yangın riski oluşturabilmesi yer alıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte uçuş sırasında bu tür risklerin en aza indirilmesi hedefleniyor.
Reklam
Havacılık otoriteleri, yolcuların yeni kurallara dikkat etmesi gerektiğini vurgularken, uygulamanın küresel çapta standart haline gelmesi bekleniyor.